Zavedanje, da je za našo prehrano najbolj primerna zelenjava, pridelana na okolju in človeku prijazen način in dozorela na njivi ali vrtu, ne pa na tovornjaku ali v skladišču, narašča iz leta v leto. Vsi, ki živimo na podeželju, imamo pri tem velikansko prednost. Na svojem vrtičku lahko ustvarimo pravo »domačo tržnico« z najbolj svežimi pridelki.

Pod našo streho si v Središču za samostojno učenje, znanja o pridelavi mešanih posevkov po biodinamični metodi, izmenjuje skupinica ljubiteljskih vrtnaric, ki so si za izziv izbrale še pridelovanje lastnih semen. Odločile so se, da pridobljena znanja delijo z vsemi zainteresiranimi, ki svoj prosti čas preživljate na vrtovih in njivah, iz pridelkov pa pripravljate raznolike sezonske obroke, ozimnico, razne začimbne in čajne mešanice ali priložnostna darila.

Rubriko smo poimenovali Pridelano in prodano doma, kljub temu da smo že pred leti pod tem naslovom izpeljali usposabljanje*. Naslov je še vedno zelo poveden, saj govori tako o samooskrbi kot o zavedanju vseh pozitivnih učinkov kratkih verig »od njive ali vrta do krožnika«. Poleg tega nas spomni tudi na nujnost pridelovanja prehrane na okolju in človeku prijazen način, saj je le zdravo in najboljše, dovolj dobro za nas in naše najdražje.

Ste tudi vi zapriseženi vrtičkarji ali pa morda razmišljate, da bi postali lastnik zelenjavno – zeliščnega vrta?

Spremljajte objave in z nami delite izkušnje, znanja, recepte, fotografije … Vabimo vas tudi, da nam sporočite, kaj vas še zanima, o katerih temah naj »naše semenarke« pišejo, kakšnega predavanja, delavnice bi se z veseljem udeležili itd.

Skupinica je odprtega tipa.

Več informacij o priključitvi skupini dobite pri Patriciji Rejec: 051-310-505 ali patricija.rejec@prc.si

PRIROČNIK - Iz tradicije rojena sodobnost
Video Miše Pušenjak
Marija Thun
ZELIŠČA NA VRTU KOT »ZDRAVSTVENA SLUŽBA«
Dostopnost